Naočare vs. kontaktna sočiva: Napokon sam progledala!

Mislite da ne vidite kada se umrlja staklo od naočara? – Ne vidite kada toliko izmučite svoje oko da više ne može da prihvati sočiva. Dioptriju imam samo na desnom oku, i to -3, cilindar i to sam saznala u osmom razredu osnovne škole na sistematskom pregledu. Nosila sam naočare godinu dana i to uz muke, nikako ih nisam volela i nije mi se dopadalo da nešto sve vreme moram da imam na svom licu, imala sam osećaj kao da me ograničava. Poput svake vodolije, ne podnosim ograničenja niti bilo šta što remeti neku moju trenutnu viziju savršenog.

Počela sam da nosim meka sočiva i mojoj sreći nije bilo kraja. Uvek se trudim da budem pedantna i poput malog štrebera da ispratim sva pravila i obaveze koja su mi rečena da moram da ih poštujem. Održavala sam sočiva vrlo revnosno, međutim prelaskom iz Zrenjanina za Beograd promenila sam baš dosta lekara. Umem da kažem kako žena nađe savršenog zubara i ginekologa, ali oftalmologa nikako! Promenila sam baš dosta oftalmoloških ordinacija i svaki novi lekar se našao pametan da pridoda nešto novo čime mogu da održavam sočiva, a moje oko, nakon oštećenja rožnjače, dovoljno izmučeno nije više prihvatalo sočivo kao ranije. Nakon šest godina nošenja sočiva, ja sam se vratila naočarima, ali i novom okviru. U njima vidim trenutno i modni dodatak i sada je ono što prvo primetim ko ima kakav ram i kako mu se uklapa uz lik.

Zašto kažem da sam progledala?

Prilikom nošenja sočiva mnogo mi je smetala prašina, duvanski dim i vetar. Oko je vrlo često suzilo zbog iritacija. Proleća su bila savršena za sve samo ne sa moje oko. Takođe, i jaka svetlost je pospešivala suzenje, a i morala sam da budem verna samo jednoj Alverde maskari za trepavice. Sve druge su mi mnogo smetale. Sa naočarima je sve drugačije! Ali je i vrlo zanimljivo da nisam uopšte shvatala koliki je napor pravilno tretirati oko i sočiva. Imam dve nove maskare i uopšte mi ne iritiraju oko, kao ni senke niti kreon. To ništa ne znači da ću početi više da se šminkam, ostaću verna prirodnijem izgledu, samo uviđam promene. Zadimljene prostorije više ne uzrokuju suzenje oka, pa čak i kada u noćni izlazak odem bez naočara.

Eto, sada možda i pustim nokte da bar malo porastu.

Stay tuned :))

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *