Prag: Pivo od svilenog ječma

Kada zamislite bogataša kako plače u mercedesu, e to vam je Prag! Vrlo je očito da je pivo od svilenog ječma jedna obična metafora koja opisuje kompletan grad. Prag je grad koji ima dve duše za obe strane Karlovog mosta i dve strane ličnosti, elegancije i totalnog raspada.

Pivo je piće koje obično pijemo da se opustimo, ne spada u kategoriju luksuznih napitaka i moji prijatelji se uvek čudom načude kad naručim pivo jer im delujem previše fino za tako nešto. Prag nekako baš i opisuje mene sa pivom. Kompletan grad je u zgradama od koje je svaka kao dvorac, i svaka govori svoju priču iz vremena u kom je sazidana. Toliko skulptura i umetničkih dela, spomenika od kojih ćete se naježiti, pa sve do velike statue Kafkine glave koja se pomera. Sa druge strane glavni napitak im je upravo pivo, od kojih su najpoznatiji Staropramen, Pilsner Urquell, Krušovice, Kozel i Budvar Budweiser. Nisam ljubitelj svetlog piva, ali ovde je čak i to najobičnije mnogo lepo. Svesni smo da potpuna globalizacija brenda ne postoji, tako ni piva jer već samim izmeštanjem ppivare (npr. Staropramena u Apatin) dovodi do promene mnogo faktora i ne možemo d aočekujemo da pivo bude potpuno iste teksture i ukusa kao i ono originalno iz fabrike u Češkoj.

Prag sam posetila na tri dana sa sestrom. Prošlo je više od nedelju dana od našeg povratka i ja, evo iz trećeg puta nastavljam ovaj tekst. Prag me i nije nešto oduševio, deluje mi kao svačiji sa mnogo malo sebe. Evo šta mi se dopalo u Pragu i šta vam predlažem da ovabezno posetite i vidite, pored dvorca, Vidak katedrale i samog Karlovog mosta:

  1. Eksponat Kafkine glave

Uzmete trolu 9 iz centra i na trećoj stanici siđite, prođite kroz tržni centar (koji je ujedno lepši i smireniji nego Palladium u centru grada) i tu se nalazi čuvena Kafkina glava čiji se delovi pomeraju neujednačenim tempom.

U Pragu je temperatura bila identična kao u Beogradu, ali je subjektivni osećaj da je mnogo niža. Ovog dana nas je vreme baš poslužilo i imale smo sunce da nam ulepšava kadrove.

Takođe, uputstvo kako da stignete do eksponata je vrlo jednostavno jer im je prevoz vrlo lepo organizovan, kao i metro linije kojima ćete najbrže stići gde god da se uputite.

 

2. Petrin brdo

Kad ste već obišli eksponat, vratite se do stanice i produžite još dve stanice (tramvajem broj 9 ili 22) i uputite se ka žičari (voziću) koja vas vodi do Petrin brda. Tamo vas čeka, pored predivnog vidikovca i samog parka, Ajfelov toranj na Praški način. Možete se popeti na njegov vrh, što se naravno plaća. Nisam zapamtila koliko, ali mi je veliko iznenađenje bilo da se u Pragu bukvalno sve naplaćuje, pa i toalet u Starbucksu.

No, dok ste na Petrin brdu, obavezno idite u Bludište i nemojte se smejati kao moja Nina i ja, jer Bludište znači Lavirint 😀

Unutra vas čeka lavirint od 52 ogledala iz 1852. godine. Da, i tu se ulaz plaća, ali će vam se dopasti.

Tancici Dum

U povratku, do tramvajske stanice, obavezno obratite pažnju na spomenik koji stoji s desne strane i prikazuje čoveka koji nestaje iz više delova. Spomenik je podignut u znak počasti svim žrtvama.

Odmah do stanice se nalazi restoran Stara Praha koji drže naši ljudi, hrana je vrlo ukusna i pivo preukusno, naravno. Međutim i šljivovica.

Ipak pređite preko mosta pešaka, još je lepši od Karlovog i skrenite desno. Prošetajte do ‘igrajuće kuće’ Tancici Dum sa čijeg vrha možete da vidite Prag za 360 stepeni.

3. U Prince

U samom centru grada sa pogledom na Astronomski sat (koji se trenutno renovira i nema štičice ni na pomolu) i građevinu koja je bila uzor za dvorac u Diznijevim crtaćima, nalazi se hotel U Prince na čijem samom vrhu je prelepa terasa čiji pogled će vas oduševiti. Preporučujem Zombie koktel, ali samo oprezno sa njim.

Od restorana još preporučujem Vytopna – čuveni restoran kroz koji prolazi vozić i na njemu vam stiže posluženje, club One – to je i pub i diskoteka i Malstransku pivnicu koja se nalazi preko puta Kafkinog muzeja.

Većinu mesta možete pogledati na mom Instagram profilu, i nadam se da će vam se dopasti. Nadam se više nego meni. 🙂

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *