Kineska kuhinja iz prve ruke: Znate li šta je Liči i Ba Bao Zhou?

Svi koji me poznaju, znaju da mi je porodica na prvom mestu. E pa, ovo je bilo dugih mesec dana za nas jer je moja starija sestra Katarina istih provela u Kini. Tamo je bila poslovno i mnogo sam srećna zbog nje, ali sam jedva dočekala da mi se vrati prepuna utisaka i zaista bi bilo veoma sebično a da sa vama ne podelimo ono najzanimljivije što je isprobala od hrane u ovoj toliko, toliko dalekoj zemlji od nas, u svakom smislu. Uživajte u prikupljanju ideja, a ja krećem da ubeđujem moju Ninu da mi spremi nešto od ovogaaaa.

Pored mnogobrojnih kulturnih zaostavština drevne kineske civilizacije, greh je ne probati specijalitete kojim se stanovnici Kine svakodnevno hrane. Poželjno je da savladate rukovanje štapićima jer ćete retko gde moći da se služite viljuškom i nožem. Jednom kad ’’uđete u štos’’, poželećete da uvek jedete na ovaj način. Meso se tamo troši u neverovatnim količinama i ako se odlučite da odete u bilo koji poznat restoran, ispred sebe ćete imati minimum 5 vrsta mesa. Meso od svinje, ovce, teleta, žabe, puževa, magarca, pileta, plus ooogroman izbor morskih plodova. Sve je pripremljeno sa tradicionalnim začinima koji svakoj vrsti mesa daju specifičnu notu. U pojedinim ruralnim delovima Kine i dalje postoje stanovnici koji se hrane mesom psa ili pacova. To nije mit, nažalost. Dobra stvar je što ovo nije rasprostranjeno i iskreno se nadam da će uskoro biti u potpunosti iskorenjeno. Takođe, pečene insekte možete kupiti na ulici, ali ja se nisam usudila da ih probam. Ova vrsta hrane je tipičnija za Tajland nego za Kinu, ali, može se naći i ovamo. Peciva izbegavajte – SVE JE SLATKO! Čak i ako se čini da je slano, nije. Ovde možete probati nudle svih vrsta, pirinčane i one od krompira koje su providne, kao i tipične nudle od testa sa jajima ili bez, u zavisnosti od toga da li ste vegeterijanac ili ne. Pirinač je neizostavan u skoro svakom obroku. Kinezi nisu vični pravljenju kolača, verovatno jer je i meso uglavnom slatko pa za tim i nema potrebe. Što se tiče čokolade, pronašla sam jednu vrstu koja se zove ’’Dove’’ i iskreno… Bolje bolje kupite Milku. 😀 Ne postoje ’’verzije’’ od 100g, a i ukus nije zadovoljavajući. Eventualno bela ’’Dove’’ čokoladica može da prođe. Tako da, ako vam se jede nešto slatko, kupite voće!

Liči

Ovo je moj izbor što se tiče voća koje se može pronaći na tom podneblju. Zanimljivo je da je prva knjiga posvećena voću napisana upravo o ovom preukusnom plodu. Na Tajlandu se održavaju festivali posvećeni ličiju, a ukoliko ovo voće dobijete na poklon, to znači da ste osobi koja vam ga je poklonila veoma dragi i da vam predlaže doživotno prijateljstvo ili brak. Spoljna strana ličija je prilično gruba i čvrsta, a u unutrašnjosti iste se krije predivno voćno ’’meso’’ koje ukusom podseća na belo grožđe. Unutar tog dela se nalazi veliko seme tamne boje. Iako je veoma zdravo i obiluje vitaminima, sa upotrebom ovog voća ne treba preterivati jer prekomerna količina može izazvati alergijsku reakciju ili nesvesticu.

Voće Liči

Ako se odlučite na ekskurziju u ovoj državi, ili vas nešto drugo navede da je posetite, ne propustite ove preukusne specijalitete:

Pekinška patka

Ako se nalazite u srcu Pekinga, probajte ovo fenomenalno jelo koje se priprema još od vremena vladavine dinastije Juan. Patka se namenski tovi i kolje posle 65 dana. Meso se začini pre pečenja, nakon što je ispečeno ostane meko, a koža hrskava. Služi se ovako kao što možete videti na slici i jede zamotano u kinesku palačinku uz dodatak preliva po ukusu. Meni se najviše dopalo pošećereno i zamotano u palačinak. Kako se jede ovo jelo možete pogledati u videu koji sledi.

Chao Bing

Na ovo jelo se odlučite kad se umorite od svega prezačinjenog. Prilično je neutralno i meni jedno od najdražih. Pravi se od kineskih palačinaka (koji su malo drugačiji od naših klasičnih, prave se od brašna i vode), kupusa i crnog luka. Ukoliko volite, može biti i sa belim lukom, a od začina se stavljaju so i eventualno sirće. Postoji u tri verzije, sa jajetom, mesom ili bez dodatka.

Chao Bing

Specijaliteti od Tofua

Tofu se dobija zgrušavanjem proteina u sojinom mleku. Jedan je od glavnih sastojaka ishrane u azijskim kulturama koje po statistikama imaju najmanju stopu oboljevanja i smrtnosti od raka i srčanih oboljenja. Kina je raj za vegeterijance upravo zbog tofua. Za sve vrste mesa postoji adekvatna zamena. Probali smo slaninu od tofua, piletinu od tofua, i još mnogo različitih varijanti koje su, verujte, preukusne! Da nisam znala da jedem tofu, bila bih sigurna da je u pitanju meso. Toliko je verodostojna ’’kopija’’.

Slanina od tofua

Ba Bao Zhou

Ovo jelo se može tretirati kao obrok ili kao slatkiš. U pitanju je specijalitet koji je poznat i pod imenom 8 treasures of health jer se pravi od 8 vrsta žitarica. U njemu ćete pronaći divlji pirinač, sušeno voće, ječam, crveni pasulj, osušeno seme lotosa, mung pasulj, urme kako bi bilo slatko i još ponešto. Postoje različite varijacije na temu, ali poenta je da ovo jelo treba da sadrži 8 različitih sastojaka. Kuva se u vodi dok ne postane kremasto, i naravno, preukusno je!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *