U utorak ćemo nositi plavo!

U utorak, 20. novembra, UNICEF obeležava Svetski dan deteta. U utorak, 20. novembra, svi se pozivaju da obuku plavu odeću i podrže izazov #PlavoZaSvakoDete !

Svetski dan deteta 2018

Povodom Svetskog dana deteta, 20. novembra, pomozite nam da obojimo svet u 🔵 kako bismo skrenuli pažnju na dečija prava. Pridružite nam se, podelite svoj plavi video ili fotografiju, označite ih sa #PlavoZaSvakoDete i #GoBlue i podignite svoj glas u solidarnosti sa 👧👦👧👦! 💙

Objavljuje UNICEF Srbija u Petak, 16. studenoga 2018.

Zašto baš plavo i baš za svako dete?
Uprkos velikom napretku koji je postignut tokom proteklih decenija, realnost je da je danas 262 miliona dece osnovnog i srednjoškolskog uzrasta u svetu ne ide u školu, a dodatnih 41 milion dece nema pristup predškolskom obrazovanju. Da 650 miliona devojčica stupa u brak pre svog 18. rođendana; a prošle godine, čak 5,4 miliona dece je umrlo pre petog rođendana od bolesti koje se mogu lečiti. Da je stotine miliona dece izloženo nasilju, živi u siromaštvu.

U Srbiji deca čine samo 17.3%  stanovništva.
• 9.5% dece žive u apsolutnom siromaštvu, a čak 30.2% dece živi na liniji siromaštva 
• Skoro 20% dece nije primilo sve vakcine, a blizu 30% dece mlađe od 5 godina nema adekvatnu ishranu
50% dece uzrasta od 3-5 godina ne ide u vrtić.  Procenat je značajno niži kada su u pitanju deca iz siromašnih porodica – tek 9%,  a za decu iz romskih naselja  samo 6%.
• Skoro 30% dece ispod 5 godina života nema ni 3 dečije knjige u kući, a u siromašnim porodicama procenat je duplo veći (64%)
• Skoro 80% dece koja žive u ustanovama su deca sa smetnjama u razvoju
• 1 od 4 dece između do dve godine starosti je iskusilo fizičko kažnjavanje
Više od 40% dece je izloženo nasilnim metodama disciplinovanja kod kuće koje negativno utiču na njihov razvoj
• Skoro 60% devočica iz romskih naselja se uda pre navršene 18-te godine, dok je procenat za devojčice iz opšte populacije 7%     

Podaci su prilično razočaravajući i zato na sve koji žele i mogu da pomognu apelujemo da doniraju OVDE.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *