Vikend putovanje: Na samo dva sata vožnje od Beograda

Prošli vikend je bio savršen, jer je bio duži za neradni ponedeljak. Samim tim je bio idealan za malo duži beg iz grada i mi smo se odlučili da odemo u gradić koji ima sve: veliki vodeni park, wellness i spa, kao i kulturne i istorijske znamenitosti za obići. Prilikom putovanja mi je sve manje bitan šoping, ali ovaj grad ima i tri velika šoping centra. U pitanju je gradić na samo pola sata vožnje od ulaska u Mađarsku, Segedin.

Iskreno, baš ništa nisam znala o ovom gradu i nikada mi nije zvučao zabavno niti zanimljivo, ali me je oduševio. Pravi mir, gde je sve na 5 minuta i vrlo uređeno i čisto. Grad je poznat po održavanju brojih festivala i manifestacija i u toku naše posete od svega tri dana, dva festivala su se smenila – Jazz festival i Pork festival. Centralni trg je potpuno ozidan i pretpostavljam da je zimi posebno predivan jer je prilikom našeg boravka bilo u pripremi veliko klizalište unutar istog. Velika katedrala i razni spomenici junacima iz Segedina, kao i sat muzičara su učinili da komletan deo izgleda autentično. Videćete dosta jedinstveno oslikanih delova, baš poput ovog mosta sa fotografije kojim je data počast svim stradalima u Prvom svetskom ratu. Bilo bi veličanstvenije da i naša država naglašava istorijske ljude i činjenice kroz koje je prošla. Tik do katedrale je kej na reci Tisi gde se mladi noću okupljaju, a kom bi moglo više pažnje da se posveti što se tiče uređenja. Sa ove strane reke se nalazi i najveći šoping centar u ovom gradu Arkad, još jedan centralni deo koji je vrlo lep, mnogo kafića i restorana, kao i muzej dinosaurusa i mađarske kulture. Ljudi iz Segedina su poznati po pravljenju klompi i to je takođe delom predstavljeno u muzeju, koji je najviše posvećen dinosaurusima, ali i umetničkim delima slikara iz Segedina.

Sa druge strane reke je veliki vodeni park po nazivu Napfenyfurdo Aquapolis u kom se nalazi najduži vodeni tobogan u ovom delu Evrope, svega 272m. Pored njega, ovaj vodeni park ima još 12 tobogana, od kojih je jedan i meni omiljena kamikaza. Pored zabavnog dela, tu je i deo za uživanje i opuštanje sa sunom, slanom sobom i lekovitom vodom, bazenom na otvorenom, kao i tihim wellnessom. Slabiji je izbor brze hrane, ali nećete ostati gladni. Banja Morahalom je na 10 minuta vožnje od Segedina, nemojte je mešati sa ovim vodenim parkom koji je u samom gradu.

Jedino što nam se nije dopalo u gradu sunca, kako nazivaju Segedin zbog najvećeg broja sunčanih dana tokom godine, jeste neljubaznost ugostitelja na svakom koraku. Prvo je u samom hotelu osoblje vrlo neljubazno, neprofesionalno i usporeno. Nisam želela da pišem ime hotela, ali ću to ipak učiniti čisto da se ne razočarate. U pitanju je Science hotel, sa izvrsnom lokacijom i lepim enterijerom kao i doručkom, ali užasnim osobljem. Od ugostitelja niko ne zna engleski, iako je većina njih pripadnik manje populacije. Ne znam da li tu govorimo o manjku prisutnosti ili samoj sebičnosti kulture. Večerali smo u restoranu John Bull i hrana je sasvim ok. Imaju kvalitetan džin i nama je to bilo i više nego ok. hehe

Ali neljubaznost osoblja nije narušilo naše oduševljenje ovim gradićem i vratićemo se u njega ubrzo, sasvim sigurno 🙂

Nadam se da će vam tekst koristiti kada budete imali prvi mini break za beg iz grada.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *