Zrenjanin će ponovo imati svoje pivo

Moji baka i deka su svoj radni vek proveli u Zrenjaninskoj pivari. Svoje detinjstvo pamtim po Tutgut, bezalkoholnom pivu, koje smo sestra i ja pile iz flašice sa cuclom. Zrenjanin je grad koji će ove godine održati po 34i put manifestaciju Dani piva, a pivara, koja je hranila mnoge porodice i zadovoljava ljubitelje piva širom Evrope, je u stečaju od 2010. godine, dok je od 2006. godine proizvodnja utihnuta.

Izgleda da je zaista došlo vreme promene jer su danas u Gradskoj kući grada Zrenjanina, gradonačelnik Čedomir Janjić, i generalni direktor kompanije Carlsberg Srbija, Vladimir Vava, predstavili sugrađanima, ali i svim ljubiteljima tradicije širom Vojvodine i cele Srbije, projekat oživljavanja jednog od simbola grada na Begeju, Zrenjaninskog piva. 

Vladimir Vava, generalni direktor kompanije Carlsberg Srbija

Carlsberg pokreće proizvodnju Zrenjaninskog piva

Dva dinara od svake prodate flaše namenjena su izgradnji kraft pivare u Zrenjaninu

Svesni značaja ovog brenda za lokalni identitet ovog podneblja, grad Zrenjanin i Carlsberg Srbija udružili su snage i ostvarili saradnju koja će omogućiti građanima Zrenjanina da uskoro nazdrave pivom koje će na sebi ponosno nositi eitketu sa imenom i simbolima njihovog najdražeg grada.

Pored vraćanja Zrenjanincima njihovog omiljenog piva, ova saradnja ima za cilj i obnavljanje pivarske tradicije grada, tako što će dva dinara od svake prodate flaše novog piva biti izdvojena za izgradnju kraft pivare u Zrenjaninu. Kako bi novo pivo bilo potpuno u skladu sa ukusom onih kojima je prvenstveno namenjeno, svi zainteresovani imaće priliku da  glasaju za najbolji od tri ponuđena recepta piva i najlepši od tri dizajna etikete, a etiketa i recept sa najviše glasova građana Zrenjanina postaće novi zaštitni znak Zrenjaninskog piva.

Vladimir Vava i Čedomir Janjić

Nema, verujem, ni jednog Zrenjaninca koji, na pomen našeg nekadašnjeg piva i pivare Lazara Dunđerskog, neće poželeti da bar deo te i takve tradicije bude prisutan u našem gradu i danas. Naše napore i inicijative da se tako nešto ostvari, prepoznali su u kompaniji Carlsberg i evo nas na zajedničkom projektu, koji danas predstavljamo i koji će, siguran sam, zaživeti na obostrano zadovoljstvo – izjavio je gradonačelnik Čedomir Janjić.

U saradnji sa predstavnicima Grada Zrenjanina, realizovaćemo projekat koji će u budućnosti imati širi društveni značaj jer će Carlsberg Srbija od svake prodate boce izdvajati po dva dinara za podršku lokalnoj zajednici iz koje je brend potekao. Prikupljena sredstva od prodaje Zrenjaninskog piva biće uložena u izgradnju kraft pivare na teritoriji Zrenjanina. Čvrsto verujemo da će kroz svega par godina, ova mala pivara, pored proizvodnje i novih radnih mesta, podstaći i razvoj lokalnog turizma i ugostiteljstva – istakao je generalni direktor Carlsberg Srbije, Vladimir Vava.

 

Tesitranje tri predložena recepta i izbore nove etikete Zrenjaninskog piva održaće se u periodu od 1. do 7. februara ispred Gradske kuće na Trgu slobode, a mogu učestvovati svi građani Zrenjanina stariji od 18 godina. Zrenjaninsko pivo prodavaće se u povratnoj boci od 0.5l.

 

Pored svih priloženih informacija, ostaje mi samo da dodam da se iskreno nadam da će ovaj projekat zaživeti i ostati usmeren u smeru u kojem će započeti svoje dejstvo.

 

Naslovna fotografija: Vanja Grbić, Izvor svih fotografija: Red Communications

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *